Acné

Veel vrouwen, maar ook mannen hebben er last van: acne. De onzuiverheden op de huid, met name in het gezicht of op de rug, komen in hoge mate voor tijdens de pubertijd. Maar ook na de pubertijd kan men last hebben van acne. Andere fases waarin acne vaak tot uiting komt is tijdens de zwangerschap en de overgang. Dit heeft bijna altijd te maken met hormonale schommelingen. Androgene hormonen kunnen ervoor zorgen dat de talgklieren te veel talg gaan produceren (Cunliffe, 1982, p. 912). De productie van dit overmatige talg, ook wel seborroe genoemd, gaat vaak gepaard met een verstoorde huidcelafstoting (je vervelt minder). Dit tezamen kan zorgen voor een vergroting van de talgklieren en de vorming van acne. Als hier ook nog verkeerde bacteriën inkomen, dan kan de huid gaan ontsteken en rood worden. In dit artikel proberen we je meer uitleg te geven over de oorzaak van verschillende soorten acne, en wat je kunt doen om dit tegen te gaan. Voor meer persoonlijk advies is het raadzaam om je huisarts of dermatoloog hierover te benaderen. Zij kunnen ook nog geneesmiddelen verstrekken die niet bij een drogisterij te verkrijgen zijn.

Huidverzorging

Ten eerste is geldt voor iedere vorm van acne, dat de basis een goede gezichtsverzorging is. Om te beginnen is het belangrijk om de huid te reinigen met een milde face-wash die salicylzuur bevat en de talgproductie reguleert, zoals de clearskin facewash van dr. van der Hoog.  Let hierbij wel goed op om je huid voorzichtig te wassen met lauw water, en je dit niet te vaak doet. Houd bijvoorbeeld 2x per dag aan, waarvan een keer in de ochtend, en een keer in de avond voor het slapen. Een milde reiniging is belangrijk om je huid schoon te houden tegen bacteriën, maar hoe harder en vaker de reiniging, hoe groter de kans dat de huid beschadigd raakt en er puistjes ontstaan. Gezichts-scrubs en tools om je gezicht te reinigen worden daarom afgeraden, omdat dit je huid kan beschadigen.

De tweede stap voor een goede gezichtsverzorging als je acne hebt, is een exfoliant die glycolzuur of salicylzuur bevat en de dode huidcellen verwijdert. Een exfoliant zorgt ervoor dat je pijnlijke ontstekingen en acne littekens voor bent. Beide stappen zorgen ervoor dat de huid dun blijft en er geen ontstekingen kunnen ontstaan. Een exfoliant kun je beter niet meer dan 2x per week gebruiken, en liever alleen s ’avonds. Aangezien de exfoliant je huid dun maakt, maakt dit je huid meer kwetsbaar voor o.a. UV-straling.

Door je huid te reinigen verwijder je bacteriën, maar het kan de huid ook uitdrogen, waardoor je lichaam meer talg gaat produceren. Om dit te voorkomen is het verstandig om na je gezichtsreiniging je huid in te smeren met een dagcrème of nachtcrème. Kies hierbij voor een crème die je poriën niet verstopt. Producten die de poriën niet verstoppen worden ook wel niet-comedogene producten genoemd. Deze producten hebben veelal een lichtere textuur of bevatten minder olieachtige ingrediënten. Een crème die geschikt is voor mensen met acne is de clearskin day night control van dr. Van der Hoog. Deze crème bevat salicylzuur, wat ervoor zorgt dat de huidvetten tussen de cellen opgelost worden waardoor deze eerder dode huidcellen zullen afstoten. Zo kunnen er minder snel onzuiverheden ontstaan door verstopte poriën.

Jeugdpuistjes

Tijdens de pubertijd hebben zowel mannen als vrouwen last van acne. Men noemt dit jeugdpuistjes, die vaak worden veroorzaakt door een toename in testosteron in mannen, maar ook in vrouwen. Ondanks dat dit een vrij normaal verschijnsel is, kan het toch zorgen voor veel onzekerheid. De een heeft er immers net meer last van dan de ander. Naast de basis huidverzorging zijn er producten die benzoylperoxide bevatten, zoals Benzac gel. De benzoylperoxide in Benzac gel, doodt de bacteriën die jeugdpuistjes veroorzaken. Het maakt verstopte poriën vrij, vermindert de roodheid en zwelling van puistjes en de gel remt overtollig talg. Gebruik de gel 1 keer per dag ’s avonds, nadat je je gezicht mild hebt gereinigd. Heb je een gevoelige of donkergekleurde huid? Gebruik het dan in het begin om de dag.

Acné tijdens de menstruatie

Veel vrouwen herkennen het maar al te goed. Meestal vlak voor de menstruatie, of net aan het begin last van puistjes. Dit komt door een lage oestrogeen spiegel, waardoor hormonen zoals testosteron en progesteron de overhand krijgen. Dit kan resulteren in een toename van acne in de regio van de mond, kin of kaak. De testosteron en progesteron zorgen hier weer voor meer talg, verstopte poriën en puistjes. Naast de reguliere middelen die hierboven beschreven staan, kan bij jonge vrouwen de pil worden aangeraden, omdat de anticonceptiepil vrouwelijke hormonen bevat die de talgproductie afremmen waardoor er minder pukkels ontstaan. Voor meer advies hierover, neem contact op met je huisarts.

In de week na je menstruatie kun je merken dat je huid juist wat droger is. Dit kan komen door een stijging van oestrogeen. Als je met name in de week na je menstruatie last hebt van acne, dan kan het zijn dat je huid erg droog is, wat juist weer een signaal afgeeft dat er meer talg geproduceerd moet worden. Dit kan dan ook weer resulteren in een toename van acne. Als jij jezelf hierin herkend dan is het juist belangrijk om je huid goed te hydrateren door het in te smeren met een hydraterende dagcrème. Een dagcrème voor een droge huid, of een gemixte huid is dan geschikt. Het is altijd aan te raden om een dagcrème zonder parfum te gebruiken om irritatie te voorkomen.

Zwangerschapsacne

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam vele veranderingen, zowel fysiek als hormonaal. Door de stijging van progesteron maken de talgklieren extra veel talg aan. Dit in combinatie met dode huidcellen vormt het de perfecte bron voor bacteriën die acne kunnen veroorzaken. In dit geval is het niet verstandig om een vette dagcrème te gebruiken, maar eentje met salicylzuur zoals de clearskin day night control van dr. Van der Hoog, zoals eerder genoemd onder huidverzorging. Mocht de reguliere huidverzorging zoals een milde huidreiniging, een exfoliant en een niet-comedogene dagcreme nog niet voldoende zijn, dan zou je eventueel een peeling kunnen overwegen bij de dermatoloog.

Acné tijdens de overgang

Tijdens de overgang (ook wel menopauze genoemd), is er juist een daling van de hormonen progesteron en oestrogeen. Maar juist door deze daling, krijgen hormonen zoals testosteron vrij spel, waardoor vrouwen vaker last hebben van acne of gezichtsbeharing. Ook hier wordt een goede huidverzorging aangeraden zoals eerder beschreven; een milde huidreiniging, een exfoliant en een niet-comedogene dagcreme. Let op, mocht je zelf ook al een anti-aging crème of product gebruiken dat retinol bevat, dan kun je die beter niet gebruiken na een exfoliant. Aangezien een exfoliant je huid al dunner, en daarmee meer kwetsbaar maakt, kan een retinol extra irritatie opleveren. Gebruik daarom alleen je retinol houdende crème op de dagen dat je geen exfoliant gebruikt.

Daarnaast kun je nog informeren naar de mogelijkheden bij speciale overgangsconsulenten of menopauzeklinieken.

Niet-comedogene huidverzorging en cosmetica

Als je make-up draagt is het beter om niet-comedogene make-up te dragen, dat is make-up dat je poriën niet verstopt. Voor foundation kun je het beste producten vermijden die SD-gedenatureerde alcohol (isopropylalcohol) bevat. Dit soort alcohol beschadigt de huidbarrière, waardoor de huid vetter wordt, en de acne verergert. Daarnaast kun je ook een poeder foundation gebruiken in plaats van een vloeibare foundation. Foundations in poeder vorm kunnen je poriën minder snel verstoppen omdat de pigmentdeeltjes groter zijn. 

Als laatste zou je nog kunnen kijken of er salicylzuur in zit, wat de overtollige olie verwijdert en de dode huidcellen exfolieert. De Vichy Dermablend Covermatte Powder Foundation is een foundation in poedervorm én bevat salicylzuur. Een andere optie is de Uoga Uoga foundationpoeder. Deze foundation bevat echter geen salicylzuur, maar bevat colloïdale klei om olie te absorberen. Beide foundations bevatten een minerale SPF; Een minerale SPF irriteert de huid niet, en is beter voor het milieu dan chemische UV-filters. Mocht je toch de voorkeur geven aan een vloeibare foundation, dan zijn de Vichy Dermablend Foundation, en Clinique Anti-blemish Liquid Foundation ook hele goede opties. Zoek je een waterproof optie, dan is de Coverderm Perfect Face Waterproof Foundation wellicht een goede optie.

Zoals eerder genoemd, is het ook heel erg belangrijk je make-up er op een milde manier af te halen voordat je gaat slapen, en daarna voorzichtig te reinigen. Daarnaast kun je een niet-comedogene nacht/dagcrème gebruiken.

Referentie

Cunliffe, W. J. (1982). Acne, hormones, and treatment. BMJ285(6346), 912–913. https://doi.org/10.1136/bmj.285.6346.912