Intieme verzorging

Intieme verzorging is een erg belangrijk aspect van de lichamelijke, maar ook mentale gezondheid van de vrouw. Nare geurtjes of een ongemakkelijk gevoel in de intieme zone kunnen tekenen zijn van een verstoorde vaginale huishouding. Ook kunnen deze klachten leiden tot onzekerheid, en je tegenhouden in je dagelijkse bezigheden. Maar de ene klacht is de ander niet, en sommige symptomen hebben een andere achterliggende oorzaak. Hieronder vermelden wij veelvoorkomende vaginale klachten, en bespreken we de mogelijke oorzaken en eventuele behandelmethoden.

Jeuk

Heb je last van een branderig gevoel, of jeuk in je intieme zone? Kijk dan of dit gepaard gaat met witte afscheiding. Heb je een combinatie van deze twee symptomen, dan duidt dit in de meeste gevallen op een schimmelinfectie. Dit is een veelvoorkomende kwaal en niets om je voor te schamen. Daarbij moet wel genoemd worden dat in de meeste gevallen je afscheiding niet stinkt. De oorzaak van de schimmelgroei komt doordat te vagina een te hoge zuurgraad heeft, waardoor er schimmels kunnen gaan groeien. De zachte capsules van Canesten Gyno bevatten als werkzame stof clotrimazol. Clotrimazol is een stof die bepaalde schimmel- of gistsoorten doodt of de groei ervan remt. Door deze zachte capsules inwendig in te brengen, ben je meestal binnen twee dagen al van je inwendige klachten af. Mocht je nu ook veel last hebben van jeuk, dan kan aanvullend de Canesten Gyno Crème worden gebruikt.

Nare geurtjes

Elk vagina heeft een andere geur, en daar is niets mis mee. Maar wanneer moet je opletten? Een gezonde vagina ruikt bij ieder anders, maar wordt door de meeste omschreven als ‘zurig’ of ‘muffig’.

Ruikt je vagina naar uien of knoflook, en heb je dat die dag ervoor nog gegeten? Dan hoef je je ook geen zorgen te maken. Je urine gaat naar deze voedingsmiddelen ruiken, waardoor het van onderen ook zo kan ruiken. Een verstoorde vaginale balans kan leiden tot een veranderde geur. Deze geur is meestal penetranter, en kan zelfs ruiken naar vis. Dit gaat meestal gepaard met een toename van vaginale afscheiding. Deze afscheiding kan variëren van geel, bruinig of zelfs wat groen. Heb je last van een vissige lucht? Dan kan dit een teken zijn van bacteriële vaginose. Hierbij is er een toename van ‘slechte’ bacteriën en een afname van goede bacteriën zoals de Lactobacillus. Meestal komt dit doordat de zuurgraad van de vagina te hoog is. Bij bacteriële vaginose is het dus van belang om de zuurgraad weer omlaag te brengen, en de hoeveelheid goede bacteriën te verhogen. Balance activ bevat melkzuur dat de onaangename geur neutraliseert, en de PH-waarde helpt te verlagen. De gel bevat ook glycogeen wat een voedselbron is voor goede bacteriën zoals de Lactobacillus. Zo wordt het aantal goede bacteriën verhoogd, en de vaginale balans hersteld.

Mocht je na een aantal weken nog steeds last hebben van terugkerende onaangename geurtjes en afscheiding, dan kan het zijn dat er toch resten van o.a. weefsel, tampons, of sperma zijn opgehoopt. De vagina heeft van nature groeven aan de binnenkant, waar resten zich makkelijk kunnen ophopen en een bron van (slechte) bacteriën kan vormen. In dit geval kun je nog een vaginale douche proberen, met aanvullende bruistabletten. De vaginale douche zorgt ervoor dat de opgehoopte resten eruit worden gespoeld. De bruistabletten die in de douche horen opgelost te worden, zorgen van het herstel van de PH-waarde.

Zelf testen?

Weet je zelf nu nog niet zo goed of je last hebt van een schimmelinfectie of een bacteriële vaginose? Dan kun je zelf een PH test doen. De Ph-balance Vaginale Zelftest is een test die op basis van je PH kan zien of je last hebt van een schimmelinfectie (te lage PH) of een bacteriële vaginose (te hoge PH).